Η βασική κατεύθυνση των σημερινών εξελίξεων στο πολεμικό μέτωπο Ρωσίας-Ουκρανίας ανάγεται στην αμερικανική λογική που αποκαλύπτεται με τη φράση to hell with that την οποία, όπως αποκαλύπτουν σήμερα τα αποχαρακτηρισμένα σχετικά έγγραφα, είπε ο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους ο πρεσβύτερος στον Καγκελάριο Χέλμουτ Κολ, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην προεδρική εξοχική κατοικία στο Καμπ Ντέιβιντ τον Φεβρουάριο του 1990 (κατά σημαδιακή σύμπτωση, στις 24 Φεβρουαρίου, την ημερομηνία ακριβώς που επρόκειτο να συνδεθεί στην παγκόσμια συλλογική ιστορική μνήμη με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τριάντα δύο χρόνια αργότερα).
Η φράση αυτή, σε ελεύθερη απόδοση "ας πάνε στο διάολο όλα αυτά", αναφέρεται στις όποιες σκέψεις για την απόσπαση συναίνεσης των Σοβιετικών στην ενοποίηση της ακόμη τότε διαιρεμένης Γερμανίας με αντάλλαγμα την αποχή τού υπό δημιουργία ενιαίου κράτους από τους δύο αντίπαλους στρατιωτικούς συνασπισμούς της εποχής- και πρωτίστως από το ΝΑΤΟ. Ο Πρόεδρος Μπους θέλησε να θέσει ένα τέρμα στους όποιους σχετικούς προβληματισμούς με το ριζικό επιχείρημα ότι αυτοί (οι Σοβιετικοί) είναι οι ηττημένοι και εμείς (οι Αμερικανοί) οι νικητές.
Όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, η αποικιακή μεταχείριση της ηττημένης Ρωσίας από τους νικητές Αμερικανούς προσέκρουσε καθοριστικά στην εισβολή της πρώτης στη διαφιλονικούμενη Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Για τη Ρωσία, στον βαθμό που καταφέρνει να αποδείξει πως έγινε σοφότερη μετά την προηγούμενη μείζονα ήττα της, το ουσιαστικό βήμα αμφισβήτησης της επικυριαρχίας των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη στηριζόταν στη σύναψη νέων συμμαχιών, ικανών να παρεμποδίσουν την απεριόριστη αμερικανική γεωπολιτική ισχύ. Επρόκειτο για μια εξέλιξη αδιανόητη στη δεκαετία του '90, όταν η παντοδυναμία των ΗΠΑ φάνταζε και ήταν ακαταμάχητη και επικαλυπτόταν από παραπλανητικά ιδεολογήματα όπως "το τέλος των ιδεολογιών", το "τέλος της ιστορίας", η "παγκοσμιοποίηση", το "κοινό ευρωπαϊκό σπίτι" ή το "μέρισμα της ειρήνης".
Σήμερα πλέον, 110 χρόνια μετά την κήρυξη του Μεγάλου Ευρωπαϊκού (ή Α' Παγκοσμίου) Πολέμου, τα πράγματα έχουν επιστρέψει στη γνώριμη "κανονικότητα" των σκληρών ανταγωνισμών σε έναν πολυπολικό, ασταθή και επικίνδυνο κόσμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου