Κυριακή, 1 Μαρτίου 2015


ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

(ΜΕ ΔΙΑΙΤΗΤΗ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ...)


Στην ηλεκτρονική έκδοση της Frankfurter Allgemeine Zeitung δημοσιεύτηκε στις 28.02.2015 άρθρο του Christian Geinitz (οικονομικού ανταποκριτή της εφημερίδας στην Ανατολική Ευρώπη) με τίτλο "Osteuropa grollt den Griechen" ("Η Ανατολική Ευρώπη είναι θυμωμένη με τους Έλληνες").

Στο άρθρο, παρουσιάζεται με στοιχεία ένα από τα γνωστά επιχειρήματα, με τα οποία επιχειρείται να υπονομευθεί η διαπραγματευτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση:
Ζητάτε πακέτα χρηματοδοτικής στήριξης προκειμένου να διορθωθούν σφάλματα για τα οποία εσείς και μόνο είστε οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι, καθώς επί τόσα χρόνια ζούσατε πλουσιοπάροχα και πέρα από όσο σας επέτρεπαν οι πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας σας. Μάλιστα έχετε το θράσος να ζητάτε στήριξη από χώρες που έχουν χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο από το δικό σας, δηλαδή από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες μάλιστα όλα αυτά τα χρόνια κατάφεραν να βελτιώσουν τη θέση τους κάνοντας "μεταρρυθμίσεις" με θυσίες.

Το άρθρο μπορείτε να το παρακολουθήσετε εδώ. Ο Έλληνας αναγνώστης απορεί, νομίζω, με την προέλευση και την αξιοπιστία των "αντικειμενικών" στοιχείων (ας ανοίξει όποιος αρμόδιος νομίζει κουβέντα για τη δουλειά της Eurostat κι ας αρχίσει κάποια στιγμή να κάνει λόγο για European Statistics...). Ο κατώτερος μισθός της Ελλάδας τοποθετείται στο ύψος των 764 ευρώ σε συσχετισμό με την αγοραστική δύναμη, ενώ είναι γνωστό ότι ακόμη και προ μνημονίων βρισκόταν στα 751 και ότι η ακρίβεια, όπως ομολογείται σε άλλο σημείο του άρθρου, είναι μεγαλύτερη από ό,τι στις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες. Δεν συνυπολογίζονται καθόλου οι παράγοντες της ανεργίας και της αστρονομικής φορολογίας. Ακόμη όμως κι αν όλα τα άλλα αλήθευαν, κάθε αναγνώστης βλέπει ότι η καμπύλη της μείωσης του ετήσιου κατά κεφαλήν εισοδήματος είναι απότομα καθοδική τα χρόνια της κρίσης (ενώ σε όλες τις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες είναι λίγο ή πολύ ανοδική), κάτι που σημαίνει ότι το σοκ για τον Έλληνα στο παρόν είναι συγκριτικά πολύ μεγαλύτερο.

Σε τελευταία ανάλυση, αν κάποιος αμφέβαλε όλα τα προηγούμενα χρόνια ότι για πολλούς ισχυρούς κύκλους του ευρωπαϊκού και του διεθνούς οικονομικού κατεστημένου η φυσιολογική θέση της Ελλάδας είναι στην "καθυστερημένη" Ανατολική Ευρώπη, αυτό το άρθρο έμμεσα τον προσγειώνει στην πραγματικότητα.

Το σχόλιό μου στο φόρουμ αναγνωστών της εφημερίδας (μέγιστη επιτρεπόμενη έκταση: 1000 χαρακτήρες) έχει ως εξής:

"Einseitige Darstellung

der Ursachen der heutigen Situation. Problem Nr. 1: was heute mit den Griechen passiert, ist kein Vergehen einiger Schmarotzer "da unten" (und wenn ja, dann nur in dem Sinne, dass das Land von einer parasitären und mit dem Staat verflochtenen politischen-medialen-pseudowirtschaftlichen Oligarchie jahrzehntelang heimgesucht wurde), sondern nur ein regionaler Aspekt einer im Grunde globalen Finanzkrise, die durch die Entfesselung der Finanzspekulationen seit den Null Jahren mit Notwendigkeit ausgelöst wurde.
Hinzu kommen schwerwiegende Konstruktionsfehler beim institutionellen Aufbau der Währungsunion: Hellas macht nur allzu deutlich, was den europäischen Ländern aus dem fehlenden Gleichgewicht ihrer Wirtschafts- und Finanzpolitik langfristig droht.
Und was nun? Ohne gemeinsame Anstrengungen (nicht nur) der gesamten EU gegen das gegenwärtige supranationale Regime des Finanzkapitals besteht keine begründete und tragfähige Hoffnung auf eine bessere Zukunft. Alles andere ist Nebensache."

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

"Μονόπλευρη παρουσίαση

των αιτιών της σημερινής κατάστασης. Το υπ' αριθμόν 1 πρόβλημα είναι το εξής: Αυτό που συμβαίνει σήμερα με τους Έλληνες, δεν είναι το αμάρτημα κάποιων χαραμοφάηδων "εκεί κάτω" (κι ακόμη δεχτούμε κάτι τέτοιο, μόνο με την έννοια ότι η χώρα επί σειρά δεκαετιών λεηλατήθηκε από μια πολιτική-μιντιακή-ψευδοοικονομική ολιγαρχία, διαπλεκόμενη με το κράτος), αλλά μονάχα μια περιφερειακή όψη μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης που επί της ουσίας είναι οικουμενική και με αναγκαιότητα προκλήθηκε από την κατάργηση κάθε περιορισμού στις κερδοσκοπικές συναλλαγές την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα.
Επιπρόσθετα παίζουν ρόλο βαρύνουσας σημασίας θεσμικά ατοπήματα στην οικοδόμηση της [Ευρωπαϊκής] Νομισματικής Ένωσης. Η Ελλάς απλώς και μόνο καθιστά έκδηλο αυτό που μακροπρόθεσμα απειλεί τις ευρωπαϊκές χώρες εξ αιτίας της έλλειψης ισορροπίας μεταξύ των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών τους πολιτικών.
Και τώρα τι γίνεται; Χωρίς κοινές προσπάθειες όλης της Ε.Ε. (και όχι μόνο) κατά του σύγχρονου υπερεθνικού καθεστώτος κυριαρχίας του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, δεν μπορεί να υπάρξει σταθερή και διαρκής ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύουσας σημασίας." 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου