Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Η ΜΑΖΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΒΑΖΕΙ ΦΡΕΝΟ ΣΤΟΝ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ

Ένα χρόνο μετά την επιβολή περιοριστικών μέτρων στην Ελλάδα με διακηρυγμένο στόχο την ανάσχεση της διασποράς του νέου κορωνοϊού, η κοινωνία και η οικονομία δοκιμάζονται και γονατίζουν.

Η σκοπιμότητα και η συνέχεια των μέτρων δεν είναι καθόλου προφανείς. Η νομιμοποίηση έχει πλέον καταντήσει από ανύπαρκτη έως προσχηματική, οι φυσικές και ψυχικές αντοχές των πολιτών εξαντλούνται.

Την τεταμένη ατμόσφαιρα επιτείνουν το κακό παράδειγμα των ίδιων των αξιωματούχων της κυβέρνησης κατά την τήρηση των μέτρων που οι ίδιοι αποφασίζουν και επιβάλλουν, όπως επίσης και η όλο και εντεινόμενη αίσθηση πως η υγειονομική κρίση αξιοποιείται ως ευκαιρία για την περικοπή και περιστολή δικαιωμάτων και κατακτήσεων που πάντα θεωρούνταν βάρος από τη συγκεκριμένη κυβερνητική παράταξη με τη συγκεκριμένη ιδεολογία.

Κορυφαία στιγμή στις μέχρι τώρα αντιδράσεις η μαζική αντίδραση του φοιτητικού, κυρίως, πληθυσμού στο κέντρο της Αθήνας σήμερα, 28 Ιανουαρίου 2021, εν όψει της προώθησης ενός άκρως αυταρχικού νομοσχεδίου για την καθιέρωση μιας πανεπιστημιακής Αστυνομίας, η οποία: α. στερεί από την παιδεία και την κοινωνία, που επί δεκαετίες πάσχουν από υποχρηματοδότηση, κονδύλια που θα μπορούσαν να έχουν έναν ρόλο αναζωογονητικό, β. είναι σχεδόν βέβαιο ότι αντί να οδηγήσει στην περιπόθητη τάξη κι ασφάλεια στα Πανεπιστήμια, στην πράξη θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα βίαιων συγκρούσεων από αυτά που υποτίθεται ότι θα έλυνε, αφού για την αντιμετώπιση των όποιων κρουσμάτων παραβατικότητας υπάρχει ήδη επαρκές νομικό πλαίσιο, ενώ από την άλλη οι αστυνομικοί θα είναι επιρρεπείς σε αυταρχικές συμπεριφορές, ιδίως επειδή θα αισθάνονται υπεράνω παντός ελέγχου, καθώς δεν θα υπάγονται στη δικαιοδοσία των πανεπιστημιακών αρχών.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης συναντά ισχυρά εμπόδια. Σκέψεις για την αποτροπή των αντιδράσεων δια του προληπτικού εκφοβισμού και της ανεξέλεγκτης καταστολής εγκαταλείφθηκαν εν τη γενέσει, μπροστά στη μαζικότητα της σημερινής συγκέντρωσης και πορείας. Ο αγώνας για την αποτροπή του αυταρχισμού και την ακύρωση μέτρων δικτατορικού χαρακτήρα έχει, βέβαια, ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου